15.10.2023 – Online workshop met Peter le Feber – “The English Way”

The English way 

De engelse hoboschool is net als een aantal andere scholen en beetje vergeten en verscholen geraakt. Reden voor mij om er eens wat aandacht aan te besteden. We spelen op het continent n.l. veelal op de dezelfde manier op de dezelfde instrumenten en studeren bij dezelfde leraren en zetten daarmee de standaard. 

Hoboisten uit andere scholen zijn vaak “vreemde eenden in de bijt” die bij Europese proefspelen  soms, hoe goed ook, niet eens uitgenodigd worden omdat ze niet in de orkestklank passen !  

De continentale manier levert weliswaar prachtige spelers op, maar we verliezen tegelijk ook een beetje de “couleur locale” en alles gaat een beetje hetzelfde klinken. 

Elders op de wereld wordt dus ook prachtig hobo gespeeld op vaak andere instrumenten met andere leraren en opvattingen. Deze non uniformiteit was voor mij wel een reden om hobo te gaan spelen, de hobo met zijn eigen ( persoonlijke ) geluid.  

Veertig jaar geleden kon je immers nog alle orkesten herkennen aan hun hoboïsten met hun specifieke klanken. 

Het leek mij dus een leuk idee om eens de Engelse school te verkennen in het verleden en nu. Immers kennen we heel beroemde hoboïsten uit het verleden, zoals  o.a. Evelyn Rothwell en Eugene Goossens en Janet Craxton, om er paar een paar te noemen, maar ook modernere hoboïsten zoals Nicolas Daniel, Gordon Hunt en de excentrieke geweldenaar Malcolm Messiter.

Wilde samen met U eens onderzoeken wat de kenmerken zijn en wat de school dan zo bijzonder maakt, maar vooral ook kijken wat de verschillen zijn. 

Naast mondelinge info zal e.a aan de hand van beeld en geluidsfragmenten  duidelijk gemaakt worden. 

Peter le Feber

Peter le Feber (1956 ) studeerde hobo bij Simon Houttuin, Maarten Karres en Jan Spronk. Naast het lesgeven speelde Peter voornamelijk in kamermuziek verband en in zijn grote liefde het dubbelblaaskwintet. 

 

Wanneer: zondag 15 oktober 2023 15:00

Aanmelden: workshop@hoboplatform.nl

Kosten: gratis voor leden, €10 niet-leden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.