01.10.2023 – Hobotheose in Den Haag

Op zondag 1 oktober 2023 presenteert het Hoboplatform van 12 tot 17u de Hobotheose in de Muziekacademie, Raamweg 36, 2596 HN, Den Haag

(Dus NIET in Het Koorenhuis in Den Haag, zoals abusievelijk in de vooraankondiging werd vermeld!) 

Geef daarbij aan aan welke workshop of masterclass je mee wilt doen. Het samenspelen aan het eind is toegankelijk voor iedereen.

PROGRAMMA:

  • Vanaf 11.30u binnenkomst
  • 12.00 start programma met een sleutel- en schroevensessie op oude Bundy hobo’s door Peter Hendriksz van het Hobo-atelier van der Heide. Met maximaal 10 deelnemers, 
  • 12.00 start een programma over rietensnijden door Paloma de Beer, max 10 deelnemers,
  • 13.15 – 13.45 lunch (zelf meebrengen)
  • 13.45 – 14.45 masterclasses sessie 1 (groep A Ron Tijhuis; groep B Pauline Oostenrijk)
  • 15.00 – 16.00 masterclasses sessie 2 (groep A Pauline Oostenrijk; groep B Ron Tijhuis)
  • 16.00 – 16.30 afsluitend samenspelmoment met z’n allen. We zorgen voor een leuk arrangement voor veel hobo’s en althobo’s!
  • Na 16.30 lopen we naar het café waar we gezellig met een drankje zullen napraten.

De workshop ‘afstellen van de hobo’ op deze Hobotheose wordt door Peter Hendriksz gegeven. Dit is een introductie in het afstellen. Je leert hoe je aan schroeven moet draaien en hoe je kunt afleiden waar welke schroef voor dient. Je krijgt een studiehobo om op uit te proberen en er zijn ook schroevendraaiers aanwezig. Maximaal 10 personen.

De workshop ‘rieten’ door Paloma de Beer.
Zonder riet geen muziek uit de hobo! In de rietenles draait het niet om de muziek, maar om het riet. Het riet is toch wel het geheim van de hobo en stiekem de wens van elke hoboïst om een eigen riet te maken. Grijp je kans en doe mee.

Tijdens deze workshop beginnen we met een opgebonden riet. Via een handleiding met nauwkeurig beschreven stappen leer je de basis van het spiegelsnijden en afwerken van een hoboriet. Het doel is om aan het einde van de les geluid uit het riet te krijgen!

Tijdens deze workshop gebruiken we een schrapmes, een schuifmaat, rietenknipper en een plakje. Als je dit zelf hebt, neem het mee, maar alle benodigdheden zijn ook aanwezig voor nieuwelingen in het rietenmaken. Kosten van een opgebonden riet: €10,-.

Over de masterclasses

Pauline zal zich vooral richten op voordracht en ademhaling. Hoe breng je langere frases tot een mooi einde en hoe zorg je dat zenuwen je ademhaling niet beïnvloeden? Neem bladmuziek mee van stukken of passages die je moeilijk vindt en we gaan er samen aan werken.

In de masterclass van Ron wil hij de nadruk gaan leggen op de bewustwording van de verschillen in het bespelen van de althobo ten opzichte van de hobo.

En omdat hij natuurlijk voornamelijk orkestmusicus is zou het leuk zijn als de participanten wat beroemde althobo solo’s meenemen zoals Dvorak 9 of Ravel’s pianoconcert. Laat dat je niet afschrikken: ook minder beroemde solo’s mogen aan bod komen!

Waar: Muziekacademie Den Haag, Berlage-Huis, Raamweg 36, Den Haag

Wanneer: Zondag 1 oktober 12:00-17:00

Kosten: €15 leden Hoboplatform, €20 niet-leden (het eventueel aanschaffen van een opbonden riet bij de rietenles is voor eigen rekening)

Aanmelden:  workshop@hoboplatform.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.